04-10-2019

11 scholen teams in Oost Brabant verzamelen 22.198 oude elektronische apparaten

Basisschool Dirk Hezius uit Heeze wint de E-waste Race Brabant Blink 2019!

In totaal haalden de 11 deelnemende basisscholen 22.198 elektronische apparaten op in de gemeenten Helmond, Heeze-Leende, Nuenen, Someren, Asten, Ommel, Laarbeek, Bakel, Deurne en Gemert. Basisschool Dirk Hezius is met 3.277 apparaten en een score van 2.866 de winnaar van de E-waste Race. Wethouder van gemeente Heeze-Leende Frank de Win overhandigde de leerlingen de prijs, een schoolreis naar De Ontdekfabriek in Eindhoven.

De afgelopen weken hebben de leerlingen van verschillende basisscholen zich ingezet om zo veel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. De leerlingen van Basisschool Dirk Hezius (Heeze), De Dassenbrucht (Nuenen), De Vlier (Helmond), De Birgantijn (Someren), Toverkruid (Asten), Toverkruid (Ommel), De Muldershof (Laarbeek – Beek en Donk), ’t Einder (Gemert), De Wentelwiek (Nuenen), De Bakelaar (Bakel), De Birgantijn (Deurne) deden mee aan de wedstrijd.

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt.

Nationale Recyle Week

De E-waste Race Brabant Blink valt dit jaar vlak voor de Nationale Recycle Week. Gemeenten, producenten en retailers willen hiermee Nederlanders overhalen hun afgedankte elektronische apparaten vaker in te leveren bij de juiste e-waste inleverpunten. De campagne 'Iedereen Recyclet' start op 14 oktober.